Gyakran ismétlődő kérdések

 

Hogy történik az IPL-kezelés?

A fényt elvezetjük egy villanólámpa által a szőr részeihez. A szőr pigmentje (melanin) felveszi a fényt és átalakítja hővé. A hő a szőrön keresztül eljut a gyökérig, ami elpusztul, és a továbbiakban már nem képes szőrzetet termelni.
Hogy a fényt optimálisan közvetítsük a szőrhöz, szükségszerű egy vékony réteg hűtőzselét (ultrahang zselé) a bőrre kenni. Ezt követően a kezelőfejet lágyan a kezelendő felületre helyezzük, és elvégezzük a fény kibocsátását.

Mely vendégeken végezhető el a kezelés?

Könnyű fekete szőrt kezelni, mivel a nagy mennyiségben előforduló melanin könnyen nyeli el a fényt, így könnyen alakítja át azt hővé. A szőke szőrben kevesebb a melanin, ennek következtében kevesebb hő termelődik, így kevesebb szőrt illetve gyökeret irtunk ki egyszerre. Ősz (fehér) és vörös szőr nagyon kevés melanint tartalmaz, így nem lehet őket megfelelően kezelni.
A külső bőrréteg (epidermis) is tartalmaz melanint, és a koncentráció nő, ha a bőr UV sugárzással érintkezett. Ezért szükséges, hogy a barna bőrű vendégeket, kisebb fokozaton vagy erősséggel kezeljük, hogy a forróságot kerüljük. Az optimális vendég fehér bőrű és fekete szőrű, de minden bőr és szőrtípusnak megfelelően léteznek különböző programok, fokozatok a kezelésen belül.

Létezik végleges szőrtelenítés?

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a szőrzet 90%-át ki lehet irtani. Mivel az egészen világos és fehér szőröket nem tudjuk eltávolítani, így mindig maradhat egy minimális szőrzet a testen. Ám ezeket legtöbb esetben észre sem vesszük. Már az első kezelés után a legtöbb embernél látványos a szőr ritkulása. Az ezután növekvő szőrök általában már puhábbak és világosabbak is. Fontos tudni, hogy a kezelésnél a növekvő fázisban lévő szőröket tudjuk kezelni. Ezért szükséges, hogy többször ismételjük meg az adott felületen történő kezelést.

Hány kezelésre van szükség a tartós szőrtelenítéshez?

Senki nem garantálhat végleges szőrtelenítést. Lehetséges, hogy szőröket kiirtsunk és eltávolítsuk őket, de a szőr növekedés okát kiirtani nem lehet. Azaz, ha a szőr hormonális vagy egyéb okokből nő, akkor szükség lehet további kezelésre. A szőrtelenítésnél azokat a szőröket tudjuk kezelni, amik éppen a növekedési fázisban vannak.
Átlagban 5-8 kezelésre van egy vendégnek szüksége, és ezeket a kezeléseket 1-3 hónap közötti szünetekkel kell megismételni, ami függ a szőr növekedésétől és attól, hogy épp hanyadik kezelésen van túl a személy.

Milyen elővigyázatosságokra van szükség?

Hogy eredményesen tudjunk a kezelendő felületeten dolgozni, mindenképpen szükség van arra, hogy a szőrzet felszínen legyen. Ezért a kezelés előtt gyantázni, epilálni vagy bármely más módon a szőr gyökerét eltávolítani tilos!
Barnulás (nap, szolárium, önbarnító krém) különböző fajtái a kezelés előtt egy hónappal kerülendőek, valamint lehetőleg a kezelések között se gyakran tegyük azt. Így a bőr világosabb marad, kevesebb fájdalmat érez a vendég, és csökkentjük az esetleges megégés lehetőségeit. A kezelés után a bőr érzékenyebben reagál az UV fényre, ezért a már kezelt felületen pár hétig jobb, ha kerüljük a természetes vagy mesterséges barnulást. A kezelés után egy hónapig legalább 30-as faktorú naptejjel napozzunk, hogy óvjuk az esetleges pigmentációtól a bőrünket.

Elengedhetetlen, hogy a kezelés előtt a vendég leborotválja a kezelendő felületet?

Előnyös, ha a kezelendő felületet 1-2 nappal a kezelés előtt leborotválják. Amennnyiben a szőrzet túl hosszú, akkor a kozmetikus leborotválja azt egy optimális hosszra.

Mennyi ideig tartanak az egyes kezelések a szőrtelenítésnél?

A kezelő fejen lévő applikátor, mely a bőrrel érintkezik 2 cm x 3 cm, így egy relatív nagy felületet tudunk egy villanással kezelni. Egy arckezelés vagy hónaljkezelés általában 5-10 percet vesz igénybe, míg egy hát- vagy láb kezelés 30-45 percig tart.

Szükség van utókezelésre?

Általában nem. Olyan vendégek számára, akiknek érzékeny bőrük van, rendelkezünk nyugtató krémmel, melyet pár napig kezelés után ajánlott használni.

Miért tűnik úgy, hogy a szőrök a kezelés után nőni kezdenek?

A kezelés után a szőrök nem hullanak ki egyből, hanem legalább 1-3 hétre van szükségük, amíg maguktól kihullanak. Hogy a vendég biztos lehessen az eredményben, kipróbálhatja pár nap után, hogy egész egyszerűen, fájdalommentesen el tudja távolítani a kezelt felületen a szőrszálakat. Ezt azért fontos tudni, hogy a vendégek tisztában legyenek azzal, hogy nem egyből hullanak ki a szőszálak.

Van a kezelésnek mellékhatása?

A legtöbb embernél nem lép fel mellékhatás. Egy teljesen természetes reakció, hogy a bőr kezelés után kispirosodhat vagy esetleg egészen pici hólyagocskák keletkezhetnek, mint túlzott napozás után. Ezek azonban maguktól elmúlnak, és nem marad utána semmilyen sérülés a bőrön. Nagyon ritka esetekben felléphet pigmentáció a bőrön, ezek azonban sokkal ritkábban fordulnak elő, mint bármilyen lézeres kezelésnél.

Lehet szőrteleníteni, ha a vendég terhes?

Azt szoktuk ajánlani, hogy a szülés utáni 2-3. hónapban kezdjék el a kezelést. A terhesség alatt nem végzünk ilyen szőrtelenítést vagy bőrkezelést. Bár semmilyen jel nem utal arra és nincsen rá bizonyíték, hogy ez a fajta módszer káros lenne a babának vagy a mamának, de elővigyázatossági okokból kerüljük ez alatt az idő alatt a kezelést.